جشن عروسی
در پایان دوران عقد خانوادهها با اعلام آمادگی خود برای برگزاری جشن عروسی، تاریخ روز عروسی را مشخص میکنند. برگزاری جشن عروسی برای برخی اهمیت بسیاری دارد و برخی آن را بیاهمیت میدانند و تلاش میکنند این جشن را حذف کنند.
در فرهنگ ایرانی در فرایند ازدواج سه جشن وجود دارد. جشن نامزدی، جشن عقد و جشن عروسی. بهتر است جشن نامزدی چندان پرسروصدا نباشد تا اگر دختر و پسر به این نتیجه رسیدند که نمیتوانند باهم زندگی مشترکی را شروع کنند، راحتتر بتوانند از هم جدا شوند. جشن عقد مهمتر از نامزدی است. با عقد ازدواج ارتباط و پیوند دو نفر رسمی و شرعی میشود، خوب است که افراد فامیل و آشنا نظارهگر این پیوند شرعی و رسمی باشند. جشن عروسی، جشن آغاز زندگی در زیر یک سقف است. همسران میتوانند بنا بر میل و خواسته خود، این شروع لذتبخش را جشن بگیرند یا بهجای برگزاری جشن به مسافرت یا ماهعسل بروند.
اهمیت جشن عروسی به خاطر این است که به ازدواج و شروع زندگی مشترک رسمیت میبخشد و شبی بهیادماندنی برای عروس و داماد رقم میخورد که تا مدتها بعد با دیدن عکسها و فیلمهای این شب خاطرهانگیز شاد هستند. افرادی که به جشن ازدواج نگاه بدبینانه دارند، معمولاً به رقابت اجتماعی ناشی از چشم و همچشمی که در جشن ازدواج رخ میدهد، نظر دارند.
دین اسلام جوانان را تشویق میکند که برای برگزاری جشن عروسی آدابی را رعایت کنند. از جمله این آداب، دادن ولیمه است. ولیمه یعنی اطعام و سور دادن. برای ولیمه نیز توصیههایی شده است مانند اینکه برای رضای خدا باشد نه برای تفاخر، برای همه گروهها باشد مخصوصاً فقرا، خوردنی و نوشیدنی حرام نباشد، غذای ناسالم نباشد و از هرگونه اسراف پرهیز شود.
از دیگر آداب سفارش شده این است که جشن عروسی بدون کارهای حرام باشد. از موسیقی حرام، اختلاط زن و مرد نامحرم، بیحجابی و بیبندوباری، اسراف و خودنمایی اجتناب شود.
بهطور سنتی در جامعه ایرانی، معمول بوده است که هزینه جشن عقد با خانواده دختر و هزینه جشن عروسی با خانواده پسر باشد. بهاینترتیب هزینه برگزاری جشن، بین هر دو خانواده، تقسیم میشد، اما امروزه ازآنجاکه وضعیت اقتصادی و اجتماعی تغییر کرده است، درصورتیکه یک جشن برگزار شود، چه جشن عقد و چه جشن عروسی، بهتر است که هزینه جشن، بهطور مساوی به وسیله هر دو خانواده، پرداخت شود.
دستور سنتی برای تهیه حلوای شب عروسی
این حلوا به خاطر طبیعت گرمش، از بهترین داروهای ضد ضعف جنسی، ضد لاغری و مقوی کمر و اعصاب است. این حلوا برای متأهلین بسیار توصیه میشود:
آرد جوانه گندم (500 گرم)؛
آرد گندم (250 گرم)؛
زنجبیل + هل+ فلفل سیاه + دارچین + پودر جوزبوا + میخک (هرکدام 20 گرم)؛
پسته+ مغز گردو+ پودر نارگیل (از هر کدام 50 گرم)؛
روغن حیوانی یا روغن کنجد (به مقدار لازم)؛
شیره انگور یا عسل به اندازه دلخواه.
طرز تهیه حلوا:
ابتدا آرد جوانه گندم و آرد گندم را خوب با هم مخلوط کنید و در ظرفی تفت دهید تا به رنگ قهوهای در آید، اما مواظب باشید نسوزد. سپس مقداری آب جوشیده را کم کم به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا خوب مخلوط شوند و گلولههای آرد در آن کاملاً از بین بروند.
حالا روغن را به آن بیفزایید و پس از جذب روغن، به خمیر به دست آمده، شیره انگور یا عسل اضافه کنید تا شیرین شود.
اکنون میتوانید سایر مواد پودر شده دیگر را با هم مخلوط و به آن اضافه کنید. پس از سرد شدن میتوانید از این حلوای خوشطعم، استفاده کنید.
مجربات باقر، ترجمه کتاب مجربات الباقریه فی الامور الروحانیه.